- burak
- 1/3 jabłka
- 1/3 czerwonej cebuli
- 50 sera koziego
- 3 łyzki octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- oliwa
- kilka listków rukoli
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Buraka obrać, umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1 h.
Ostudzone zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W rondlu rozgrzać oliwę, podmażyć cebulę.
Dodać jabłka, zalać octem winnym i dusić przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodać buraczki i dalej dusić przez 3 minuty.
Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem.
Ostudzić.
Buraka obrać, umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1 h.
Ostudzone zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W rondlu rozgrzać oliwę, podmażyć cebulę.
Dodać jabłka, zalać octem winnym i dusić przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodać buraczki i dalej dusić przez 3 minuty.
Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem.
Ostudzić.
Bagietkę pokroić na kawałki i podpiec w piekarniku w 200 stopniach.
Na każdą grzankę nałożyć puree z buraczków, następnie serek kozi.
Udekorować rukolą.
Na każdą grzankę nałożyć puree z buraczków, następnie serek kozi.
Udekorować rukolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz