Łączna liczba wyświetleń

sobota, 2 listopada 2013

GRZANKI Z BURACZKAMI I KOZIM SEREM


  • burak
  • 1/3 jabłka
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 50 sera koziego
  • 3 łyzki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • kilka listków rukoli
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. 
Buraka obrać, umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1 h. 
Ostudzone zetrzeć na tarce o małych oczkach. 
Cebulę pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. 
W rondlu rozgrzać oliwę, podmażyć cebulę. 
Dodać jabłka, zalać octem winnym i dusić przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Dodać buraczki i dalej dusić przez 3 minuty. 
Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem. 
Ostudzić.
Bagietkę pokroić na kawałki i podpiec w piekarniku w 200 stopniach. 
Na każdą grzankę nałożyć puree z buraczków, następnie serek kozi. 
Udekorować rukolą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz