- szklanka wiórków kokosowych
- 400 ml wody
- 3/4 szklanki cukru
- laska wanilii
- cukier waniliowy
- łyzka soku z cytryny
Zaczynamy od zagotowania ok 200ml wody (niepełna szklanka) i dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy je przez około 10 minut, w tym czasie duża część wody zostanie wchłonięta.
Po tym czasie dodajemy kolejną niepełną szklankę wody, cukier waniliowy, cytrynę oraz cukier i gotujemy przez następne 20 minut.
Dajemy syropowi trochę wystygnąć i zabieramy się za przecedzanie przez jak najdrobniejsze sitko lub gazę, dobrze dociskając wiórki do sitka, aby wydobyć z nich maksimum aromatu.
Polecam przecedzić kilkakrotnie, w innym wypadku przy górnej powierzchni może po czasie zebrać się osad. Przelewamy do butelki do ktorej dokladamy laske wanilii. Syrop polecam przechowywać w lodówce.
Po tym czasie dodajemy kolejną niepełną szklankę wody, cukier waniliowy, cytrynę oraz cukier i gotujemy przez następne 20 minut.
Dajemy syropowi trochę wystygnąć i zabieramy się za przecedzanie przez jak najdrobniejsze sitko lub gazę, dobrze dociskając wiórki do sitka, aby wydobyć z nich maksimum aromatu.
Polecam przecedzić kilkakrotnie, w innym wypadku przy górnej powierzchni może po czasie zebrać się osad. Przelewamy do butelki do ktorej dokladamy laske wanilii. Syrop polecam przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz