Łączna liczba wyświetleń

środa, 14 maja 2014

SYROP KOKOSOWO WANILIOWY


  • szklanka wiórków kokosowych
  • 400 ml wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • cukier waniliowy
  • łyzka soku z cytryny
Zaczynamy od zagotowania ok 200ml wody (niepełna szklanka) i dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy je przez około 10 minut, w tym czasie duża część wody zostanie wchłonięta. 
Po tym czasie dodajemy kolejną niepełną szklankę wody, cukier waniliowy, cytrynę oraz cukier i gotujemy przez następne 20 minut. 
Dajemy syropowi trochę wystygnąć i zabieramy się za przecedzanie przez jak najdrobniejsze sitko lub gazę, dobrze dociskając wiórki do sitka, aby wydobyć z nich maksimum aromatu. 
Polecam przecedzić kilkakrotnie, w innym wypadku przy górnej powierzchni może po czasie zebrać się osad. Przelewamy do butelki do ktorej dokladamy laske wanilii. Syrop polecam przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz