- 1 maly kalafior
- 50g masla
- 3 czubate lyzeczki maki
- 300ml mleka
- 2 garsci zoltego sera
- 1 lyzeczka musztardy
- odrobina soku z cytryny
- szczypta galki muszkatalowej, swiezo zmielony czarny pieprz, odrobina soli
- 1 lyzka bulki tartej/kaszki kukurydzianej
kalafior rozdzielic na mniejsze rozyczki, wieksze nawet na polowe. ugotowac w osolonej wodzie al dente (jakies 10-15 minut).
na sos: w rondelku rozpuscic maslo, dodac make, zrobic zasmazke, nastepnie wlewac stopniowo mleko, ciagle mieszajac, zeby pozbyc sie grudek. zmniejszyc gaz i gotowac na malym ogniu, mieszajac, az sos zgestnieje. pod koniec dodac sok z cytryny, musztarde, galke muszkatalowa oraz sol i pieprz, przy czym nie dawac duzo soli, jesli wybrany ser zolty jest slony.
zdjac rondel z ognia, nastepnie wrzucic do niego starty na tarce ser zolty, na razie jedna garsc. wymieszac, az sie rozpusci.
kalafior ulozyc w naczyniu, w ktorym bedziemy zapiekac , polac sosem. posypac pozostalym zoltym serem oraz bulka tarta.
zapiekac w 180 stopniach okolo 20 minut, az sie zarumieni.
podawac cieply.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz