Łączna liczba wyświetleń

środa, 13 sierpnia 2014

ZAPIEKANY KALAFIOR


  • 1 maly kalafior
  • 50g masla
  • 3 czubate lyzeczki maki
  • 300ml mleka
  • 2 garsci zoltego sera
  • 1 lyzeczka musztardy
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta galki muszkatalowej, swiezo zmielony czarny pieprz, odrobina soli
  • 1 lyzka bulki tartej/kaszki kukurydzianej


kalafior rozdzielic na mniejsze rozyczki, wieksze nawet na polowe. ugotowac w osolonej wodzie al dente (jakies 10-15 minut).
na sos: w rondelku rozpuscic maslo, dodac make, zrobic zasmazke, nastepnie wlewac stopniowo mleko, ciagle mieszajac, zeby pozbyc sie grudek. zmniejszyc gaz i gotowac na malym ogniu, mieszajac, az sos zgestnieje. pod koniec dodac sok z cytryny, musztarde, galke muszkatalowa oraz sol i pieprz, przy czym nie dawac duzo soli, jesli wybrany ser zolty jest slony.
zdjac rondel z ognia, nastepnie wrzucic do niego starty na tarce ser zolty, na razie jedna garsc. wymieszac, az sie rozpusci.
kalafior ulozyc w naczyniu, w ktorym bedziemy zapiekac , polac sosem. posypac pozostalym zoltym serem oraz bulka tarta.
zapiekac w 180 stopniach okolo 20 minut, az sie zarumieni.
podawac cieply.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz