Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 7 grudnia 2014

SCHAB Z CYDREM


  • 800 g schabu bez kości
  • 2 łyżki oleju
  • 2 winne jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml wytrawnego jabłkowego cydru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • świeżo mielony czarny pieprz


Ze schabu odcinamy ewentualny nadmiar tłuszczu, kroimy mięso w plastry grube mniej więcej na dwa palce, oprószamy solą i pieprzem.
Kładziemy mięso na patelnię na rozgrzany olej, smażymy na mocnym ogniu przez ok. 5 min z każdej strony, ładnie rumieniąc. 
Mięso przekładamy na półmisek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 100˚C.
Z patelni zlewamy olej spod smażenia, dodajemy masło, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka, lekko rumienimy.
Dodajemy drobno posiekany czosnek, cukier, mieszamy, po chwili wlewamy cydr i ocet, dodajemy musztardę i listki tymianku, gotujemy kilka minut, aż całość się zredukuje i nabierze konstystencji sosu. 
Doprawiamy sos do smaku pieprzem i ewentualnie solą, wyjmujemy półmisek z mięsem z pieca, obkładamy całość jabłkami z sosem, podajemy.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz