- 800 g schabu bez kości
- 2 łyżki oleju
- 2 winne jabłka
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml wytrawnego jabłkowego cydru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
- 1 gałązka świeżego tymianku
- świeżo mielony czarny pieprz
Ze schabu odcinamy ewentualny nadmiar tłuszczu, kroimy mięso w plastry grube mniej więcej na dwa palce, oprószamy solą i pieprzem.
Kładziemy mięso na patelnię na rozgrzany olej, smażymy na mocnym ogniu przez ok. 5 min z każdej strony, ładnie rumieniąc.
Mięso przekładamy na półmisek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 100˚C.
Mięso przekładamy na półmisek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 100˚C.
Z patelni zlewamy olej spod smażenia, dodajemy masło, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka, lekko rumienimy.
Dodajemy drobno posiekany czosnek, cukier, mieszamy, po chwili wlewamy cydr i ocet, dodajemy musztardę i listki tymianku, gotujemy kilka minut, aż całość się zredukuje i nabierze konstystencji sosu.
Doprawiamy sos do smaku pieprzem i ewentualnie solą, wyjmujemy półmisek z mięsem z pieca, obkładamy całość jabłkami z sosem, podajemy.
Doprawiamy sos do smaku pieprzem i ewentualnie solą, wyjmujemy półmisek z mięsem z pieca, obkładamy całość jabłkami z sosem, podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz