Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 24 lutego 2015

NA WIELKANOC , TERRINA

  • 500 g serków wiejskich
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • kilka rzodkiewek
  • ogórek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • kilka plasterków wędliny lub żółtego sera

Przygotowanie zaczynam od pokrojenia w kostkę ogórka, siekam też szczypiorek i dzielę rzodkiewki na mniejsze kawałki. 
Do miski wrzucam serki wiejskie, dodaję warzywa, rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę, i doprawiam. 
Mieszam (najlepiej miksować, dodając żelatynę!).
Formę lub inne naczynie wykładam folią spożywczą, na to kładę wędlinę lub ser i wkładam masę serkową.

Zawijam plastry i chowam do lodówki na całą noc, aż zastygnie. Kroję ostrym nożem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz