Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 23 lutego 2015

PIECZONA WOŁOWINA


  • 1-1,5 kg mięsa wołowego
  • papryczka chili
  • 5 ząbków czosnku
  • średnia cebula
  • 100 ml czerwonego wina 
  • 10 winogron bezpestkowych
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sos sojowy ok 5 łyżek
  • pieprz i sól do smaku
  • troszkę mąki
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem.
Nacieramy pieprzem z każdej strony.

Marynata:
czosnek, cebulę, winogrona i papryczkę chili kroimy na plasterki dodajemy sos sojowy i wino. Marynatę mieszamy i na mięsko.
Odstawiamy do lodówki na 24 godziny, przewracając ją w marynacie z dwa trzy razy.

Wołowinę wyciągamy i zdejmujemy z niej przyczepione składniki marynaty, obwiązujemy sznurkiem i lekko obtaczamy w mące.
Smażymy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni, żeby zamknąć w mięsie wszystkie soki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego dokładamy marynatę i dolewamy ok 150-200 ml wody. Pieczemy w temp. 180 st. C ok 2-2,5 godziny.
W trakcie pieczenia obracamy mięso, na koniec solimy.
Po upieczeniu, wołowinę kroimy na cienkie plastry, a sos blendujemy na gładko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz