- 1-1,5 kg mięsa wołowego
- papryczka chili
- 5 ząbków czosnku
- średnia cebula
- 100 ml czerwonego wina
- 10 winogron bezpestkowych
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- sos sojowy ok 5 łyżek
- pieprz i sól do smaku
- troszkę mąki
Nacieramy pieprzem z każdej strony.
Marynata:
czosnek, cebulę, winogrona i papryczkę chili kroimy na plasterki dodajemy sos sojowy i wino. Marynatę mieszamy i na mięsko.
Odstawiamy do lodówki na 24 godziny, przewracając ją w marynacie z dwa trzy razy.
Wołowinę wyciągamy i zdejmujemy z niej przyczepione składniki marynaty, obwiązujemy sznurkiem i lekko obtaczamy w mące.
Smażymy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni, żeby zamknąć w mięsie wszystkie soki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego dokładamy marynatę i dolewamy ok 150-200 ml wody. Pieczemy w temp. 180 st. C ok 2-2,5 godziny.
W trakcie pieczenia obracamy mięso, na koniec solimy.
Po upieczeniu, wołowinę kroimy na cienkie plastry, a sos blendujemy na gładko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz