Ciastka
- 0,5 kg mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła (margaryny)
- 1 łyżka tłustej śmietany
- 3 jajka
Krem
- 200g czekolady
- 125g jogurtu greckiego
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce.
Dodajemy masło, śmietanę i jajka.
Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.
Dodajemy masło, śmietanę i jajka.
Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.
Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wykrawamy serduszka.
Na jednego zajączka potrzebujemy trzy: na przód, na tył i na uszy
Na jednego zajączka potrzebujemy trzy: na przód, na tył i na uszy
Czekolade topimy w kąpieli wodnej.
Po wystygnięciu miksujemy z jogurtem .
Na pojedyncze serduszko nakładamy krem i przygniatamy serduszkiem z uszami.
Po wystygnięciu miksujemy z jogurtem .
Na pojedyncze serduszko nakładamy krem i przygniatamy serduszkiem z uszami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz