Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 30 marca 2015

CIASTECZKA ZAJĄCZKI




Ciastka
  • 0,5 kg mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła (margaryny)
  • 1 łyżka tłustej śmietany
  • 3 jajka
Krem
  • 200g czekolady
  • 125g jogurtu greckiego
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. 
Dodajemy masło, śmietanę i jajka. 
Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. 
Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.

Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wykrawamy serduszka. 
Na jednego zajączka potrzebujemy trzy: na przód, na tył i na uszy
Czekolade topimy w kąpieli wodnej. 
Po wystygnięciu miksujemy z jogurtem .
Na pojedyncze serduszko nakładamy krem i przygniatamy serduszkiem z uszami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz