- 3 jajka
- 175 g masła
- 100 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- Sok i skorka z jednej cytryny
- 75 g śmietany
- 300 g mąki
- 75 g skrobi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,7 kg jabłek
- 3 łyżki jogurtu greckiego
Jajka, mąkę i tłuszcz oraz cukier waniliowy i skórkę z cytryny utrzeć na kremową masę.
Dodać śmietanę.
Jabłka obrać poprzekrawać, wyciąć gniazda nasienne, ponacinać miąższ i skropić sokiem z cytryny. Ciasto nałożyć na natłuszczoną blachę, umieścić na nim połówki jabłek i piec w 175 st. C przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posmarować jabłka jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz