Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 30 marca 2015

PASZTET Z FASOLI, GRUSZKI I ORZECHÓW



  • 200 g fasoli białej (namoczyć 12h wcześniej)
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia dojrzała gruszka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 gałązka rozmarynu 
  • sól, pieprz
  • Masło orzechowe
    • 100 g orzechów ziemnych (bez soli)
    • 4-5 łyżek oleju
    • szczypta soli

    Orzeszki, sól i jedną łyżeczkę oleju wymieszać ze sobą następnie wyłożyć na dużą blaszkę.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec 10-12 minut.
    Mniej więcej w połowie tego czasu wymieszać.
    Orzeszki przestudzić, zmiksować w blenderze, powoli wlewając resztę oleju.
    W zależności od konsystencji należy dodać mniej lub więcej oleju.
    Uwaga:
    Nie zużyjecie całości tego "masła", więc dodajcie 1-2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu i macie gotowe, o niebo lepsze niż sklepowe, domowe, masło orzechowe.

    Pasztet

    Fasolę ugotować, odcedzić i wystudzić.
    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić, następnie dodać gruszkę pokrojoną w kostkę (wraz ze skórką) oraz gałązkę rozmarynu i dusić do miękkości ok. 7 minut. Całość przestudzić, rozmaryn wyjąć i wyrzucić.
    Fasolę dokładnie zmiksować (to ważne) wraz z gruszką i cebulą.
    Dodać jajka, masło orzechowe i wymieszać.
    Całość przyprawić pieprzem i solą.
    Masę przekładamy do keksówki 20 cm (moja 26 cm) - masa jest luźna.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 45-60 minut.
    Pasztet musi się zrumienić i dobrze ściąć.
    Studzimy i wkładamy do lodówki na noc.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz