Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

'KASZAK'



  •  2 szkl. kaszy manny
  •  2 szkl. kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki
  •  4-6 łyżek cukru
  •  2 jajka
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •  odrobina aromatu waniliowego
Kaszę wymieszać z kefirem (jogurtem lub maślanką), dodać cukier i jajka, ponownie wymieszać i zostawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie wsypać proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszać, dodając na koniec aromat waniliowy.
Ciasto wlać do natłuszczonej lub wyścielonej papierem do pieczenia formy (23 x 12 cm) i piec w temperaturze 170°C przez około 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
W razie potrzeby podpiec jeszcze kilka minut, a gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił przykryć folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz