Łączna liczba wyświetleń

środa, 17 czerwca 2015

BURACZANE KOPYTKA


  • ok. 450 g buraczanego puree,
  • ok. 250 g mąki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku.

Buraczane puree włożyć do miski.
Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, rozbełtane jajko oraz dwie, trzy spore szczypty soli.
Szybko zagnieść ciasto w kulę.
Przekroić na 4 kawałki.
Stolnicę dobrze podsypać mąką.
W międzyczasie zagotować w garnku osoloną wodę.
Delikatnie formować cienkie wałki.
Pokroić na skos na kopytka.

Wkładać partiami do gotującej się wody.
Od momentu wypłynięcia gotować około 3 minuty.
Wyciągać łyżką cedzakową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz