- 250 gr mąki pszennej plus do posypywania podczas wyrabiania max 50 gr.
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 10 gr świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajko, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 250 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min.
Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól.
Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3).
Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić.
Podzielić na dwie części, uformować 15 cm wałki, lekko podsypując stolnicę mąką.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aby się lekko napuszyły.
W dużym garnku (średnica około 30 cm) zagotować 2 litry wody, osolić 1/2 lub 1 łyżeczką soli.
Na gotującą się wodę delikatnie wrzucić knedliczki, najlepiej jak przytrzymamy łyżką cedzakową aby nie opadły na dno.
Gotować na wolnym gazie po 7-10 min. z każdej strony, pod przykryciem, woda ma lekko pyrkać, u mnie 4/9.
Wyjąć z wody, 2 minuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz