Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 18 czerwca 2015

KOTLETY W CIECIORKOWO-POMIDOROWYM SOSIE


Kotlety:

  • 500 g mięso mielone 
  • jajo: 1 sztuka
  • czosnek (rozgnieciony): 1 ząbek
  • bułka tarta: 4 łyżki
  • woda: 2 łyżki
  • sól: 1 szczypta
  • pieprz czarny: 1 szczypta

Sos:

  • oliwa: 2 łyżki
  • pomidory z puszki (bez skórki): 400 gramów
  • cebula: 1 sztuka
  • czosnek (rozgniecione): 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy: 100 gramów
  • sól: 1 szczypta
  • pieprz czarny: 1 szczypta
  • natka pietruszki: 2 łyżki
  • cukier: 1 łyżeczka:
  • ciecierzyca z puszki: 1 puszka



Mięso mielone mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym, wyrabiamy dokładnie i formujemy kotleciki.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i przecisnięty przez praskę czosnek, wkładamy kotleciki i obsmażamy ze wszystkich stron.

Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dolewamy pół szklanki wody i wrzucamy ciecierzycę, mieszamy dokładnie i gotujemy około 10 minut.
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Dodajemy posiekaną pietruszkę i podajemy.
Jeśli sos jest za gęsty, dodajmy trochę więcej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz