Kotlety:
- 500 g mięso mielone
- jajo: 1 sztuka
- czosnek (rozgnieciony): 1 ząbek
- bułka tarta: 4 łyżki
- woda: 2 łyżki
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sos:
- oliwa: 2 łyżki
- pomidory z puszki (bez skórki): 400 gramów
- cebula: 1 sztuka
- czosnek (rozgniecione): 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy: 100 gramów
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- natka pietruszki: 2 łyżki
- cukier: 1 łyżeczka:
- ciecierzyca z puszki: 1 puszka
Mięso mielone mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym, wyrabiamy dokładnie i formujemy kotleciki.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i przecisnięty przez praskę czosnek, wkładamy kotleciki i obsmażamy ze wszystkich stron.
Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dolewamy pół szklanki wody i wrzucamy ciecierzycę, mieszamy dokładnie i gotujemy około 10 minut.
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Dodajemy posiekaną pietruszkę i podajemy.
Jeśli sos jest za gęsty, dodajmy trochę więcej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz