Łączna liczba wyświetleń

sobota, 11 lipca 2015

WYTRAWNE WOOPIES

  • 120 g masła, pokrojonego na mniejsze części
  • 40 g brązowego cukru
  • 1 jajo
  • 250 g mąki pszennej, przesianej
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty sody oczyszczonej
  • 100 ml mleka
  • 50 g jogurtu naturalnego
Farsz;
  • 10-15 suszonych pomidorów
  • 3 gałązki bazylii, umytej, osuszonej 
  • 1,5 opakowania serka twarogowego, naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 6 plasterków szynki wędzonej w kawałku, pokrojonej w kostkę/można pominąć

Do miski wrzucamy masło oraz brązowy cukier (możemy go rozdrobnić w moździerzu), dodajemy jajo, całość miksujemy około 4-5 minut aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Mąkę przesiewamy przez sitko. 
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną dodajemy do zmiksowanego masła z cukrem i jajkiem. 
Następnie mleko mieszamy z jogurtem i dodajemy do pozostałych składników. 
Miksujemy.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). 
    Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. 
    Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy niewielkiej wielkości, równe kółka, w takiej ilości, żeby można je było połączyć w pary. 
    Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10-14 minut.
      Farsz
        Do miski dodajemy suszone pomidory, 3 gałązki bazylii, całość miksujemy. 
        Dodajemy serek (serek możemy zastąpić serem twarogowym wymieszanym ze śmietaną). 
        Dodajemy niewielką ilość pieprzu i soli. 
        Całość miksujemy. 
        Farsz przekładamy do miski.
          Plasterki szynki kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do farszu, całość mieszamy. 
          Farszem przekładamy nieco przestygłe whoopies, łączymy. 

          Brak komentarzy:

          Prześlij komentarz