- 120 g masła, pokrojonego na mniejsze części
- 40 g brązowego cukru
- 1 jajo
- 250 g mąki pszennej, przesianej
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 szczypty sody oczyszczonej
- 100 ml mleka
- 50 g jogurtu naturalnego
- 10-15 suszonych pomidorów
- 3 gałązki bazylii, umytej, osuszonej
- 1,5 opakowania serka twarogowego, naturalnego
- sól
- pieprz
- 6 plasterków szynki wędzonej w kawałku, pokrojonej w kostkę/można pominąć
Do miski wrzucamy masło oraz brązowy cukier (możemy go rozdrobnić w moździerzu), dodajemy jajo, całość miksujemy około 4-5 minut aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Mąkę przesiewamy przez sitko.
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną dodajemy do zmiksowanego masła z cukrem i jajkiem.
Następnie mleko mieszamy z jogurtem i dodajemy do pozostałych składników.
Miksujemy.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy niewielkiej wielkości, równe kółka, w takiej ilości, żeby można je było połączyć w pary.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10-14 minut.
Dodajemy serek (serek możemy zastąpić serem twarogowym wymieszanym ze śmietaną).
Dodajemy niewielką ilość pieprzu i soli.
Całość miksujemy.
Farsz przekładamy do miski.
Farszem przekładamy nieco przestygłe whoopies, łączymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz