Masa mleczna
Mleko gotujemy z cukrem w małym garnuszku, mieszając.
Jak tylko cukier się rozpuści, ściągamy z palnika, studzimy.
Masło ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę.
Stopniowo dodajemy mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy).
Dodajemy mleko w proszku i miksujemy.
masa z nutelli
dodatkwo
Obciążamy deseczką i wkładamy na lekkie stężenie kremów do lodówki (kremy po całonocnym leżakowaniu w lodówce ciężej się kroją, trzeba je wyjąć z lodówki wcześniej).
Po stężeniu i sklejeniu się wafli smarujemy je płynną czekoladą od strony kremu mlecznego (czekoladę gorzką i mleczną topimy w kąpieli wodnej i mieszamy).
Czekamy, aż czekolada stężeje, kroimy na kwadraty.
Mleko gotujemy z cukrem w małym garnuszku, mieszając.
Jak tylko cukier się rozpuści, ściągamy z palnika, studzimy.
Masło ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę.
Stopniowo dodajemy mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy).
Dodajemy mleko w proszku i miksujemy.
masa z nutelli
- 100 g masła
- 160 g nutelli
- 1 łyżka kakao
- szklanka zmielonych orzechow
dodatkwo
- 3 suche wafle
- 70 g czekolady gorzkiej
Obciążamy deseczką i wkładamy na lekkie stężenie kremów do lodówki (kremy po całonocnym leżakowaniu w lodówce ciężej się kroją, trzeba je wyjąć z lodówki wcześniej).
Po stężeniu i sklejeniu się wafli smarujemy je płynną czekoladą od strony kremu mlecznego (czekoladę gorzką i mleczną topimy w kąpieli wodnej i mieszamy).
Czekamy, aż czekolada stężeje, kroimy na kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz