- 1 szklanki i 2 łyżki mąki
- 1/3 szklanki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki wody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki słodkiego kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
Mleko zmiksować z napojem słodowym, by nie było grudek.
Dodać do przesianych wcześniej składników razem z olejem i wymieszać widelcem (mieszając w jedną stronę) do połączenia.
Dodawać roztrzepane jajka, jedno po drugim, mieszając widelcem po każdym dodaniu.
Dodać jogurt i wanilię, wymieszać do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Ciasto wyłożyć do papilotek, do połowy ich wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, przestudzić na kratce.
KREM MAŚLANO-CZEKOLADOWY
- 230 miękkiego masła
- 1/4 szklanki słodkiego kakao
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
- dodatkowo kulki Malters
Dodać napój słodowy, przesiane kakao, mleko i zmiksować.
Dodać przesiany cukier i dokładnie zmiksować.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o kształcie głęboko wciętej gwiazdki i udekorować babeczki,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz