Łączna liczba wyświetleń

sobota, 19 października 2013

MUFFINY CZEKOLADOWE Z KULKAMI


  • 1 szklanki i 2 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki wody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki słodkiego kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
Do naczynia odmierzyć i przesiać mąkę pszenną, kakao, cukier, sodę oczyszczoną i sól.
Mleko zmiksować z napojem słodowym, by nie było grudek. 
Dodać do przesianych wcześniej składników razem z olejem i wymieszać widelcem (mieszając w jedną stronę) do połączenia. 
Dodawać roztrzepane jajka, jedno po drugim, mieszając widelcem po każdym dodaniu. 
Dodać jogurt i wanilię, wymieszać do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. 
Ciasto wyłożyć do papilotek, do połowy ich wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. 
Wyjąć, przestudzić na kratce.

KREM MAŚLANO-CZEKOLADOWY

  • 230 miękkiego masła
  • 1/4 szklanki słodkiego kakao
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżki mleka
  • 2  łyżki cukru
  • dodatkowo kulki Malters
W misie miksera zmiksować masło do lekkości i puszystości. 
Dodać napój słodowy, przesiane kakao, mleko i zmiksować. 
Dodać przesiany cukier  i dokładnie zmiksować.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o kształcie głęboko wciętej gwiazdki i udekorować babeczki,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz