Twaróg pokrusz do misy, wbij jajo, dorzuć masło, wsyp mąkę i dodaj sól.
Zarób całość w elastyczne, zwarte, gładkie ciasto, w miarę potrzeby dosypując trochę mąki.
Nie powinno być jednak za twarde - im bardziej twarogowo, tym lepiej.
Na blacie rozsyp jeszcze trochę mąki, oderwij kawałek ciasta i utocz z niego zgrabnego węża, grubego jak ogrodowy.
Spłaszcz go lekko dłonią i pokrój nożem na przyjemne kluski.
Zagotuj w garnku dużo wody, włóż łyżkę masła, daj sól i gotuj partiami leniwe, do wypłynięcia. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i odrobiną wody, by powstał gęsty lukier.
Polukruj leniwe wedle uznania.
Zarób całość w elastyczne, zwarte, gładkie ciasto, w miarę potrzeby dosypując trochę mąki.
Nie powinno być jednak za twarde - im bardziej twarogowo, tym lepiej.
Na blacie rozsyp jeszcze trochę mąki, oderwij kawałek ciasta i utocz z niego zgrabnego węża, grubego jak ogrodowy.
Spłaszcz go lekko dłonią i pokrój nożem na przyjemne kluski.
Zagotuj w garnku dużo wody, włóż łyżkę masła, daj sól i gotuj partiami leniwe, do wypłynięcia. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i odrobiną wody, by powstał gęsty lukier.
Polukruj leniwe wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz