Łączna liczba wyświetleń

środa, 23 października 2013

LENIWE Z CYNAMONOWYM LUKREM



  • 500 g twarogu
  • 1 I 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki masła
  • jajko
  • łyżeczki soli
Twaróg pokrusz do misy, wbij jajo, dorzuć masło, wsyp mąkę i dodaj sól. 
Zarób całość w elastyczne, zwarte, gładkie ciasto, w miarę potrzeby dosypując trochę mąki. 
Nie powinno być jednak za twarde - im bardziej twarogowo, tym lepiej. 
Na blacie rozsyp jeszcze trochę mąki, oderwij kawałek ciasta i utocz z niego zgrabnego węża, grubego jak ogrodowy. 
Spłaszcz go lekko dłonią i pokrój nożem na przyjemne kluski. 
Zagotuj w garnku dużo wody, włóż łyżkę masła, daj sól i gotuj partiami leniwe, do wypłynięcia. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i odrobiną wody, by powstał gęsty lukier. 
Polukruj leniwe wedle uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz