Łączna liczba wyświetleń

środa, 23 października 2013

SERNIK KAWOWY


Masa serowa
  • 1 kg sera
  • 4 jajka
  • szklanka jogurtu greckiego
  • budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • filiżanka mocnej kawy
Spód
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 200 g pokruszonych ciastek
Dodatkowo
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mleka
Spód
Ciasteczka umieszczamy w malakserze i mielimy na drobne. 
Dodajemy przestudzone, roztopione masło. 
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji mokrego piasku. 
Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (ale tylko spód) i umieszczamy masę ciasteczkową. 
Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Ser
 Ser przekładamy do dużej miski i miksujemy dodając cukier i budyń. 
Następnie dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu. 
Dodajemy śmietanę, kawę i likier amaretto, chwilę miksujemy do czasu połączenia składników.
 Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. 
Dekorujemy roztopioną i przestudzoną czekoladą.
 Ciasto wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut. 
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. 
Następnie piekarnik wyłączamy, otwieramy drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia. 
Ciasto wkładamy na noc do lodówki i zajadamy następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz