Masa serowa
- 1 kg sera
- 4 jajka
- szklanka jogurtu greckiego
- budyń waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- filiżanka mocnej kawy
Spód
- 50 g rozpuszczonego masła
- 200 g pokruszonych ciastek
Dodatkowo
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki mleka
Spód
Ciasteczka umieszczamy w malakserze i mielimy na drobne.
Dodajemy przestudzone, roztopione masło.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (ale tylko spód) i umieszczamy masę ciasteczkową.
Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ser
Ciasteczka umieszczamy w malakserze i mielimy na drobne.
Dodajemy przestudzone, roztopione masło.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (ale tylko spód) i umieszczamy masę ciasteczkową.
Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ser
Ser przekładamy do dużej miski i miksujemy dodając cukier i budyń.
Następnie dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu.
Dodajemy śmietanę, kawę i likier amaretto, chwilę miksujemy do czasu połączenia składników.
Następnie dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu.
Dodajemy śmietanę, kawę i likier amaretto, chwilę miksujemy do czasu połączenia składników.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Dekorujemy roztopioną i przestudzoną czekoladą.
Dekorujemy roztopioną i przestudzoną czekoladą.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.
Następnie piekarnik wyłączamy, otwieramy drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto wkładamy na noc do lodówki i zajadamy następnego dnia.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.
Następnie piekarnik wyłączamy, otwieramy drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto wkładamy na noc do lodówki i zajadamy następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz