Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 22 października 2013

MUFFINY KUKURYDZIANE


  • 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki maślanki
W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w mniejszej mokre. 
Wlać mokre do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (muffinki z ciasta mieszanego zbyt długo będą twarde). 
Nakładać porcje ciasta do przygotowanej formy muffinkowej, posypać pozostałym sezamem i wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika.
Piec 20-25 minut. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w formie, potem wyjąć i studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz