- 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki ziaren sezamu
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju
- 2/3 szklanki maślanki
W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w mniejszej mokre.
Wlać mokre do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (muffinki z ciasta mieszanego zbyt długo będą twarde).
Wlać mokre do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (muffinki z ciasta mieszanego zbyt długo będą twarde).
Nakładać porcje ciasta do przygotowanej formy muffinkowej, posypać pozostałym sezamem i wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika.
Piec 20-25 minut. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w formie, potem wyjąć i studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz