Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 21 października 2013

SERNIK CHAŁWOWY


Spód
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 150 g ciastek
    Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. 
Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). 
Schłodzić przez chwilę w lodówce.

Masa serowa
  • 1 kg sera z wiaderka
  • trochę ponad 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • sok z połowy cytryny
  • 350 g ulubionej chałwy
  • budyń lub 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka z solą  ubić na sztywno, pod koniec dodajac sok z cytryny. 
Żółtka utrzec z cukrami, dodać ser, proszek do pieczenia , budyń. 
Łyzka wmieszac pokrojona chalwe a na koniec ubite białka. 
Wylozyc na przygotowany spod i piec 30-45 minut w 180 stopniach az wierzch sie zetnie.

Polewa
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru
Jogurt wymieszac z cukrem i polac ciasto, w momencie kiedy bedzie juz zciete. 
Wlozyc do piekarnika i piec na nastepne 15min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz