Spód
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników.
Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem).
Schłodzić przez chwilę w lodówce.
Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- trochę ponad 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- sok z połowy cytryny
- 350 g ulubionej chałwy
- budyń lub 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka utrzec z cukrami, dodać ser, proszek do pieczenia , budyń.
Łyzka wmieszac pokrojona chalwe a na koniec ubite białka.
Wylozyc na przygotowany spod i piec 30-45 minut w 180 stopniach az wierzch sie zetnie.
Polewa
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru
Wlozyc do piekarnika i piec na nastepne 15min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz