Łączna liczba wyświetleń

sobota, 19 października 2013

SERNIK Z MALINAMI



  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe lub 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru +3 łyżki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • opakowanie mrożonych malin
Maliny rozmrazamy w mikrofali, dodajemy cukier(3 lyzki)i przecieramy przez sito zeby pozbyc sie nadmiaru wody. 
Dodajemy budyn (najlepiej zmiksowac wszytsko blenderem zeby z budyniu nie stworzyly sie grudki)
Oddzielany bialka od zoltek . 
Zolta paćke miksujemy z cukrem do uzyskania bialej masy, bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, a pod koniec dodajemy sok z cytryny. 
Do zoltkowej masy dodajemy twarog i miksujemy dalej (mozna dodac jakis aromat). 
Nastepnie dosypujemy budyn, proszek do pieczenia i dokladnie mieszamy. 
Piane z bialek dodajemy na koncu , dokladnie mieszajac lyzka a najlepiej packa sylikonowa(zeby sernik nie opadl).
3/4 masy wylewamy do wysmarowanej maslem tortownicy . 
1/4 mieszamy z powstala malinowa mieszanka i wylewany na wierzch do tortownicy tworzac zygzaki i fale. 
Pieczemy w zaleznosci od piekarnika 40-60minut w 180 stopnich .
Jesli wierzch zbytnio sie zarumieni a srodek dalej bedzie plynny, sernik nalezy przykryc folia aluminiowa i piec z nia juz do konca zeby sie nie spalil.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz