Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 22 października 2013

ŚLEDŻ Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I MIGDAŁAMI

  • 500 g śledzi
  • 200 g suszonych śliwek
  • 20 g migdałów
  • cukier
  • sok z cytryny
  • olej
  • pieprz

  • Śliwki namocz w wodzie i rozgotuj na gęstą papkę. 
    Przetrzyj przez sito lub zmiksuj. 
    Migdały zalej gorącą wodą, odczekaj chwilę i usuń skórkę. 
    Pokrój w piórka i dodaj do przetartych śliwek. 
    Sos dopraw cukrem i pieprzem, dodaj kilka łyżek oleju. 
    Jeśli jest za mało kwaśny, dodaj sok z cytryny. 
    Śledzie z beczki namocz w mleku przez noc. Podziel filety na porcje (ok. 4 cm). 
    Układaj ciasno w słoiku, przekładając sosem śliwkowym. 
    Wstaw do lodówki, najlepsze będą po dwóch-trzech dniach od przygotowania.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz