- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g miekkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g cukru pudru
- jajko
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Włączam piekarnik na 180 stopni.
Przesiewam mąkę, mieszam z solą, proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.
W małej miseczce mieszam dwie łyżki cukru z łyżeczką cynamonu.
miksuję z cukrem na puszystą masę.
Dodaję ekstrakt waniliowy i jajko, cały czas ucieram.
Dodaję mąkę i wszystko miksuję na miękką, plastyczną masę.
Dodaję ekstrakt waniliowy i jajko, cały czas ucieram.
Dodaję mąkę i wszystko miksuję na miękką, plastyczną masę.
Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczam w cukrze z cynamonem.
Układam na blasze w dużych odstępach.
Układam na blasze w dużych odstępach.
Piekę około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiam jeszcze na minutkę na blasze, a potem studzę na kratce.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiam jeszcze na minutkę na blasze, a potem studzę na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz