Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 26 listopada 2013

CIASTO Z BUDYNIEM


  • 1 masło (200g) 
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • kilka kropel ulubionego aromatu 
  • 2,5 szkl. mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie o smaku śmietankowym + 3 szkl. mleka + 4 łyżki cukru
Najpierw przygotować budyń
3 szkl. mleka oraz 4 łyżek cukru według instrukcji na opakowaniu i odstawić go do ostygnięcia.

W misce utrzeć miękkie masło z cukrem. 
Następnie dodać jajka, śmietanę oraz kilka kropel aromatu, zmiksować. 
Nie przestając miksować, dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Pod koniec dodawania mąki, ciasto będzie bardzo gęste i lepkie, więc możliwe, że mieszanie trzeba będzie dokończyć ręcznie
Na dno wyłożonej papierem tortownicy, rozłożyć połowę ciasta.
Będzie się ono bardzo lepić, więc lepiej robić to po kawałeczku. 
Na to wyłożyć cały budyń i przykryć go drugą połową ciasta.
Piec ok. 50 min. w temp. 190 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz