Łączna liczba wyświetleń

środa, 13 listopada 2013

SZARLOTKA Z PIANKĄ


  • 3 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła (200g)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • pół opakowania budyniu śmietankowego (lub kiślu cytrynowego)
  • ok. 8 jabłek średniej wielkości
  • 3 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. 
Masło kroimy na mniejsze części, dodajemy je do mąki wraz z żółtkami i śmietaną. 
Zagniatamy jednolite ciasto. 
Odrywamy 1/3 część ciasta, a następnie wkładamy je do zamrażarki. 
Resztą wykładamy (prostokątną lub kwadratową) średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy całość do lodówki. 
Jabłka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. 
Odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon. 
Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo pół szklanki drobnego cukru. 
Na końcu dodajemy proszek budyniowy o smaku śmietankowym/waniliowym (może być też kisiel cytrynowy). 
Ciasto wyjmujemy z lodówki. 
Układamy na nim jabłka, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch trzemy na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażarki. 
Szarlotka z pianką piecze się ok. 45 minut w 180-190ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz