- 3 szklanki mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła (200g)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- pół opakowania budyniu śmietankowego (lub kiślu cytrynowego)
- ok. 8 jabłek średniej wielkości
- 3 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Masło kroimy na mniejsze części, dodajemy je do mąki wraz z żółtkami i śmietaną.
Zagniatamy jednolite ciasto.
Odrywamy 1/3 część ciasta, a następnie wkładamy je do zamrażarki.
Resztą wykładamy (prostokątną lub kwadratową) średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy całość do lodówki.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon.
Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo pół szklanki drobnego cukru.
Na końcu dodajemy proszek budyniowy o smaku śmietankowym/waniliowym (może być też kisiel cytrynowy).
Ciasto wyjmujemy z lodówki.
Układamy na nim jabłka, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch trzemy na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażarki.
Szarlotka z pianką piecze się ok. 45 minut w 180-190ºC.
Masło kroimy na mniejsze części, dodajemy je do mąki wraz z żółtkami i śmietaną.
Zagniatamy jednolite ciasto.
Odrywamy 1/3 część ciasta, a następnie wkładamy je do zamrażarki.
Resztą wykładamy (prostokątną lub kwadratową) średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy całość do lodówki.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon.
Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo pół szklanki drobnego cukru.
Na końcu dodajemy proszek budyniowy o smaku śmietankowym/waniliowym (może być też kisiel cytrynowy).
Ciasto wyjmujemy z lodówki.
Układamy na nim jabłka, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch trzemy na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażarki.
Szarlotka z pianką piecze się ok. 45 minut w 180-190ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz