- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 130g miękkiego masła
- 2 jajka
- 250g mąki (użyłam tortowej)
- 150g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 160g naturalnego jogurtu
Babeczki :
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
W drugiej misce masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.
Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 30 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Dodać aromat, wymieszać.
Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 30 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Dodać aromat, wymieszać.
Do maślanej masy dodać mąkę, jogurt i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC na funkcji góra-dół przez około 27-30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
Upieczone babeczki odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC na funkcji góra-dół przez około 27-30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
Upieczone babeczki odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem :
Serek mascarpone rozmieszać łyżką, aby trochę zmiękł.
Dodać dwie łyżki syropu i wymieszać łyżką, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Dodać jeszcze jedną łyżkę syropu i znów dokładnie wymieszać.
Dodać jeszcze jedną łyżkę syropu i znów dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz