Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 19 grudnia 2013

MUFFINKI WANILIOWE Z KREMEM MASCARPONE I SYROPEM




  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 130g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 250g mąki (użyłam tortowej)
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 160g naturalnego jogurtu
Krem
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki syropu owocowego
  • skórka starta z pół cytryny
Babeczki :
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
W drugiej misce masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. 
Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 30 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 
Dodać aromat, wymieszać.
 Do maślanej masy dodać mąkę, jogurt i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC na funkcji góra-dół przez około 27-30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). 
Upieczone babeczki odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem :
Serek mascarpone rozmieszać łyżką, aby trochę zmiękł.
Dodać dwie łyżki syropu i wymieszać łyżką, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 
Dodać jeszcze jedną łyżkę syropu i znów dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać skórkę z cytryny, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz