- 1,5 łyżeczki sody
- 300 g maki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- po 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu, gałki muszkatołowej
- 130g jasnego brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100g roztopionego masła
- 80ml śmietany
- 300g startej marchewki
- 1 łyżeczka starej skórki cytrynowej
W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, ubijać przez 3 minuty.
Dodać roztopione masło i śmietanę, wymieszać łyżką.
Dodać marchewką i skórkę cytrynową, wymieszać krótko łyżką.
Dodać mąkę i znów wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz