Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 19 grudnia 2013

MUFFINY Z MARCHEWKA


  • 1,5 łyżeczki sody
  • 300 g maki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu, gałki muszkatołowej
  • 130g jasnego brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g roztopionego masła
  • 80ml śmietany
  • 300g startej marchewki
  • 1 łyżeczka starej skórki cytrynowej
Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
 W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, ubijać przez 3 minuty.
 Dodać roztopione masło i śmietanę, wymieszać łyżką.
 Dodać marchewką i skórkę cytrynową, wymieszać krótko łyżką.
Dodać mąkę i znów wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz