- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C.
Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę, zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki.
Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy ciastka.
Cieńsze będą jak znalazł na choinkę, grubsze szybciej zmiękną i przyjemniej je będzie podjadać. Pierniczki pieczemy 5-8 minut na rumiano.
Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę, zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki.
Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy ciastka.
Cieńsze będą jak znalazł na choinkę, grubsze szybciej zmiękną i przyjemniej je będzie podjadać. Pierniczki pieczemy 5-8 minut na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz