Łączna liczba wyświetleń

środa, 11 grudnia 2013

PIERNICZKI

  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. 
Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę, zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki.
Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy ciastka. 
Cieńsze będą jak znalazł na choinkę, grubsze szybciej zmiękną i przyjemniej je będzie podjadać. Pierniczki pieczemy 5-8 minut na rumiano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz