Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 22 kwietnia 2014

BABKA CYTRYNOWA BEZ TŁUSZCZU


  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • opcjonalnie łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 5 jaj
  • odrobina soli
  • masło i bułka tarta do przygotowania foremki
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je na puszysto z cukrem. 
Musimy robić to dość długo, żeby ciasto wyszło delikatne. 
Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sok oraz skórkę otartą z całej cytryny. Bardzo dokładnie miksujemy.
Ubijamy białka z dodatkiem niewielkiej ilości soli. 
Piana musi być sztywna. 
Delikatnie i stopniowo, przy pomocy łopatki, musimy wmieszać białko w masę z mąki i żółtek. Nigdy nie mieszamy białek z masą szybko i energicznie, bo nie uda nam się zachować puszystości ciasta.
Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. 
Wlewamy do formy ciasto, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170-180OC i pieczemy około 50-55 minut. 
Gdyby ciasto zrumieniło się zbyt szybko, przykrywamy je folią aluminiową (błyszczącą strona do góry). 
Patyczkiem sprawdzamy czy w środku jest upieczone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz