- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- opcjonalnie łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 5 jaj
- odrobina soli
- masło i bułka tarta do przygotowania foremki
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je na puszysto z cukrem.
Musimy robić to dość długo, żeby ciasto wyszło delikatne.
Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sok oraz skórkę otartą z całej cytryny. Bardzo dokładnie miksujemy.
Musimy robić to dość długo, żeby ciasto wyszło delikatne.
Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sok oraz skórkę otartą z całej cytryny. Bardzo dokładnie miksujemy.
Ubijamy białka z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
Piana musi być sztywna.
Delikatnie i stopniowo, przy pomocy łopatki, musimy wmieszać białko w masę z mąki i żółtek. Nigdy nie mieszamy białek z masą szybko i energicznie, bo nie uda nam się zachować puszystości ciasta.
Piana musi być sztywna.
Delikatnie i stopniowo, przy pomocy łopatki, musimy wmieszać białko w masę z mąki i żółtek. Nigdy nie mieszamy białek z masą szybko i energicznie, bo nie uda nam się zachować puszystości ciasta.
Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Wlewamy do formy ciasto, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170-180OC i pieczemy około 50-55 minut.
Gdyby ciasto zrumieniło się zbyt szybko, przykrywamy je folią aluminiową (błyszczącą strona do góry).
Patyczkiem sprawdzamy czy w środku jest upieczone.
Wlewamy do formy ciasto, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170-180OC i pieczemy około 50-55 minut.
Gdyby ciasto zrumieniło się zbyt szybko, przykrywamy je folią aluminiową (błyszczącą strona do góry).
Patyczkiem sprawdzamy czy w środku jest upieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz