Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 22 kwietnia 2014

MUFFINY NA KWAŚNYM MLEKU


  • 1 jajko, żółtko oddzielone od białka
  • 1 szklanka kwaśnego mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Rozgrzać piekarnik do 205°C i natłuścić foremki do muffinek.
Ubić żółtko i dodać do niego kwaśne mleko. Przesiać razem mąkę, sodę oczyszczoną, cukier i sól. Domieszać do żółtka z mlekiem.
Ubić białko na półsztywno i delikatnie domieszać do masy wraz z olejem lub roztopionym masłem. Nie dodawać oleju lub masła bezpośrednio do białka, bo natychmiast opadnie.
Wlać ciasto do natłuszczonych foremek i piec w 205°C, małe muffiny przez 10 minut, a normalnej wielkości przez 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz