Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 22 kwietnia 2014

ALA TIRAMISU Z KISIELEM OWOCOWYM






  • 300g serka kremowego
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 50g cukru pudru
  • 3 szklanki kisielu z owoców leśnych
  • 200g podłużnych biszkoptów
  • ok. 50g migdałów w płatkach
  • ewentualnie likier Amaretto lub dowolny sok owocowy


Warstwę biszkoptów ułożyć w naczyniu np. żaroodpornym lub prostokątnej formie. (Biszkopty można uprzednio zanurzać na krótko w soku owocowym lub ułożone w naczyniu skropić likierem amaretto. Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. Moja forma ma wymiar ok. 20x 23cm).
Na biszkopty wyłożyć połowę kisielu.
Serek zmiksować krótko z cukrem pudrem. Osobno ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do serka. Połowę masy serowej wyłożyć na kisiel.
Przykryć drugą warstwą biszkoptów (zanurzonych w soku lub skropionych amaretto). Wyłożyć resztę kisielu i resztę masy serowej.
Formę wstawić do lodówki.
Migdały podprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie posypać z góry tiramisu.
Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz, albo dłużej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz