Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 22 kwietnia 2014

SZYBKIE CIASTECZKA DO KAWY

  • dwie szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  •  dwa jajka,
  •  pół szklanki cukru,
  •  sok z połowy cytryny,
  •  dwie łyżki śmietany,
  •  trzy łyżki oleju słonecznikowego,
  • trzy łyżki płatków z migdałów
  •  ew. gruby cukier do posypania 
Piekarnik ustawić na 160°C. 
W tym czasie składniki ciastek wsypać do miski i wymieszać łyżką lub mikserem. 
Gdyby ciasto było bardzo gęste, dolać trochę mleka lub śmietany. 
Płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać ciasto łyżeczką, formując okrągłe ciasteczka. 
Należy zostawić między nimi odstępy ok. 2 cm, trochę urosną. 
Posypać ciastka niewielką ilością grubego cukru.
Piec do zrumienienia, ok. 10 - 15 minut, z termoobiegiem, jeśli dwie blaszki na raz, jeśli bez - każdą osobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz