Łączna liczba wyświetleń

sobota, 17 maja 2014

CIASTO SNIKERS

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej, 
  • 1 szklanka cukru pudru,
  •  5 szklanek mleka, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • szczypta soli,
  • 1 puszka masy krówkowej orzechowej,
  • 150g czekolady gorzkiej.
Składniki polewa : 
  • 100g czekolady mlecznej,
  •  6 łyżek śmietany kremówki,
  •  1/2 puszki masy krówkowej orzechowej,
  •  4 batoniki snickers.
Dodatkowe składniki :
  •  2 duże opakowania herbatników.


Do garnka wlej 4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia. 
Resztę mleka przelej do rondelka. 
Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól.
Wymieszaj składniki i wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka. 
Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. 
Podziel masę na 2 części. 
Do jednej wsyp połamaną czekoladę na kawałki i wymieszaj składniki. 
Do drugiej części wrzuć masę krówkową i połącz składniki. 

Przygotowanie polewa krówkowa : Podgrzej masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje.

Przygotowanie polewa czekoladowa : Do garnuszka wlej śmietaną i pogrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i wymieszaj składniki.

Przygotowanie ciasta :
Keksówkę wyłóż folią. 
Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masę. 
Przykryj kolejną wartę herbatników i posmaruj masą orzechową. 
Czynność powtarzaj do wyczerpania składników (masy). 
Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami. 
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz