- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 5 szklanek mleka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- 1 puszka masy krówkowej orzechowej,
- 150g czekolady gorzkiej.
- 100g czekolady mlecznej,
- 6 łyżek śmietany kremówki,
- 1/2 puszki masy krówkowej orzechowej,
- 4 batoniki snickers.
- 2 duże opakowania herbatników.
Do garnka wlej 4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia.
Resztę mleka przelej do rondelka.
Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól.
Wymieszaj składniki i wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka.
Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.
Podziel masę na 2 części.
Do jednej wsyp połamaną czekoladę na kawałki i wymieszaj składniki.
Do drugiej części wrzuć masę krówkową i połącz składniki.
Resztę mleka przelej do rondelka.
Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól.
Wymieszaj składniki i wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka.
Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.
Podziel masę na 2 części.
Do jednej wsyp połamaną czekoladę na kawałki i wymieszaj składniki.
Do drugiej części wrzuć masę krówkową i połącz składniki.
Przygotowanie polewa krówkowa : Podgrzej masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje.
Przygotowanie polewa czekoladowa : Do garnuszka wlej śmietaną i pogrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i wymieszaj składniki.
Przygotowanie ciasta :
Keksówkę wyłóż folią.
Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masę.
Przykryj kolejną wartę herbatników i posmaruj masą orzechową.
Czynność powtarzaj do wyczerpania składników (masy).
Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami.
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Keksówkę wyłóż folią.
Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masę.
Przykryj kolejną wartę herbatników i posmaruj masą orzechową.
Czynność powtarzaj do wyczerpania składników (masy).
Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami.
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz