Łączna liczba wyświetleń

sobota, 17 maja 2014

CYTRYNOWE RISOTTO Z PORAMI I ROZMARYNEM


  • ryż  - 350 gramów
  •  masło - 6 łyżek
  •  szalotka - 1 
  • sztuka mały por - 2 sztuki 
  • Bulion   750 mililitrów 
  • wino wytrawne martini - 90 mililitrów
  •  pieczarki - 350 gramów 
  • posiekany rozmaryn - 2 łyżki
  •  starty parmezan - 100 gramów 
  • otarta skórka z cytryny
  •  świeżo mielony czarny pieprz
Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie . 
Pokrój w plasterki pory. 
Stop 4 łyżki masła, dodaj pory i smaż do miękkości. 
Odłóż połowę, jak będą jeszcze zielone. 
Wlej połowę bulionu i gotuj pory do rozpadnięcia.
Zmiksuj pory.
Posiekaj drobno szalotkę. 
W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj szalotkę i zeszklij. 
Wsyp ryż, wymieszaj i smaż ok. 2 minut.
Wlej martini i gotuj do wchłonięcia.
Dodaj zmiksowane pory wymieszaj. 
Następnie wlej pół szklanki bulionu, gotuj do wchłonięcia. 
Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.
Dodaj otartą skórkę z cytryny, starty parmezan, resztę porów jeśli zostały, resztę masła. 
Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz