- ryż - 350 gramów
- masło - 6 łyżek
- szalotka - 1
- sztuka mały por - 2 sztuki
- Bulion 750 mililitrów
- wino wytrawne martini - 90 mililitrów
- pieczarki - 350 gramów
- posiekany rozmaryn - 2 łyżki
- starty parmezan - 100 gramów
- otarta skórka z cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie .
Pokrój w plasterki pory.
Stop 4 łyżki masła, dodaj pory i smaż do miękkości.
Odłóż połowę, jak będą jeszcze zielone.
Wlej połowę bulionu i gotuj pory do rozpadnięcia.
Pokrój w plasterki pory.
Stop 4 łyżki masła, dodaj pory i smaż do miękkości.
Odłóż połowę, jak będą jeszcze zielone.
Wlej połowę bulionu i gotuj pory do rozpadnięcia.
Zmiksuj pory.
Posiekaj drobno szalotkę.
W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj szalotkę i zeszklij.
Wsyp ryż, wymieszaj i smaż ok. 2 minut.
W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj szalotkę i zeszklij.
Wsyp ryż, wymieszaj i smaż ok. 2 minut.
Wlej martini i gotuj do wchłonięcia.
Dodaj zmiksowane pory wymieszaj.
Następnie wlej pół szklanki bulionu, gotuj do wchłonięcia.
Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.
Następnie wlej pół szklanki bulionu, gotuj do wchłonięcia.
Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.
Dodaj otartą skórkę z cytryny, starty parmezan, resztę porów jeśli zostały, resztę masła.
Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz