- pomidory w puszcze
- cebula - 2 sztuki
- papryka czerwona - 1 sztuka
- wegeta
- boczek - 1 plaster
- kiełbasa wędzona - 1 sztuka
- ryż długoziarnisty - 150 gramów
- olej - 40 mililitrów
Pomidory posiekaj. Cebulę, paprykę, kiełbasę i boczek pokrój w kostkę.
W rondlu na oleju podsmaż boczek i kiełbasę.
Jak tłuszcz się wytopi dodaj cebulę i paprykę.
Smaż przez kilka minut.
Jak tłuszcz się wytopi dodaj cebulę i paprykę.
Smaż przez kilka minut.
Dodaj wypłukany ryż i całość smaż aż ryż zrobi się błyszczący.
Następnie dodaj pomidory i ponownie wymieszaj.
Następnie dodaj pomidory i ponownie wymieszaj.
Całość zalej ciepłą wodą tak aby ponad centymetr przykryła ryż z warzywami i mięsem.
Dodaj wegete i dokładnie wymieszaj.
Gotuj powoli, aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
Następnie zakryj folią zmniejsz ogień i gotuj powolutku przez 10 min.
Po tym czasie odstaw patelnie i trzymaj pod przykryciem jeszcze kolejne 5 min.
Przemieszaj potrawę i podawaj.
Następnie zakryj folią zmniejsz ogień i gotuj powolutku przez 10 min.
Po tym czasie odstaw patelnie i trzymaj pod przykryciem jeszcze kolejne 5 min.
Przemieszaj potrawę i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz