Łączna liczba wyświetleń

sobota, 17 maja 2014

CHARLESTON RED RICE


  • pomidory w puszcze 
  • cebula - 2 sztuki
  •  papryka czerwona - 1 sztuka
  •  wegeta
  • boczek - 1 plaster
  •  kiełbasa wędzona - 1 sztuka
  •  ryż długoziarnisty - 150 gramów 
  • olej - 40 mililitrów
Pomidory posiekaj. Cebulę, paprykę, kiełbasę i boczek pokrój w kostkę.
W rondlu na oleju podsmaż boczek i kiełbasę. 
Jak tłuszcz się wytopi dodaj cebulę i paprykę. 
Smaż przez kilka minut.
Dodaj wypłukany ryż i całość smaż aż ryż zrobi się błyszczący. 
Następnie dodaj pomidory i ponownie wymieszaj.
Całość zalej ciepłą wodą tak aby ponad centymetr przykryła ryż z warzywami i mięsem.
Dodaj wegete i dokładnie wymieszaj.
Gotuj powoli, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. 
Następnie zakryj folią zmniejsz ogień i gotuj powolutku przez 10 min. 
Po tym czasie odstaw patelnie i trzymaj pod przykryciem jeszcze kolejne 5 min. 
Przemieszaj potrawę i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz