- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ok. pół słoika powideł śliwkowych
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Przygotuj formę o wymiarach około 20x30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, sól i cukier.
W drugiej misce połącz rozmącone jajka, olej i jogurt naturalny.
Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj.
Nie używaj miksera, wymieszaj wszystko dużą łyżką lub okrągłą trzepaczką tylko do połączenia się składników.
Przełóż cisto do przygotowanej wcześniej formy.
Za pomocą łyżeczki nakładaj na powierzchnię ciasta spore kleksy z powideł śliwkowych.
Następnie weź widelec i zanurzając koniec rączki widelca w cieście zakreślaj "esy floresy" tak, aby równomiernie rozprowadzić powidła, tworząc przy okazji fantazyjny wzór.
Piecz około 35-40 minut.
Ciasto możesz także upiec w keksówce, ale wymaga ono wtedy dłuższego czasu pieczenia - około 50-60 minut.
Przygotuj formę o wymiarach około 20x30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, sól i cukier.
W drugiej misce połącz rozmącone jajka, olej i jogurt naturalny.
Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj.
Nie używaj miksera, wymieszaj wszystko dużą łyżką lub okrągłą trzepaczką tylko do połączenia się składników.
Przełóż cisto do przygotowanej wcześniej formy.
Za pomocą łyżeczki nakładaj na powierzchnię ciasta spore kleksy z powideł śliwkowych.
Następnie weź widelec i zanurzając koniec rączki widelca w cieście zakreślaj "esy floresy" tak, aby równomiernie rozprowadzić powidła, tworząc przy okazji fantazyjny wzór.
Piecz około 35-40 minut.
Ciasto możesz także upiec w keksówce, ale wymaga ono wtedy dłuższego czasu pieczenia - około 50-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz