Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

CIASTO JOGURTOWE Z POWIDŁAMI



  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ok. pół słoika powideł śliwkowych
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. 
Przygotuj formę o wymiarach około 20x30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. 
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, sól i cukier. 
W drugiej misce połącz rozmącone jajka, olej i jogurt naturalny. 
Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. 
Nie używaj miksera, wymieszaj wszystko dużą łyżką lub okrągłą trzepaczką tylko do połączenia się składników. 
Przełóż cisto do przygotowanej wcześniej formy. 
Za pomocą łyżeczki nakładaj na powierzchnię ciasta spore kleksy z powideł śliwkowych. 
Następnie weź widelec i zanurzając koniec rączki widelca w cieście zakreślaj "esy floresy" tak, aby równomiernie rozprowadzić powidła, tworząc przy okazji fantazyjny wzór. 
Piecz około 35-40 minut. 
Ciasto możesz także upiec w keksówce, ale wymaga ono wtedy dłuższego czasu pieczenia - około 50-60 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz