Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

PASZTET Z KASZY GRYCZANEJ



  • 2 szklanki kaszy gryczanej,
  • 1 duży por,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 4 jajka,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 1/2 szklanki tartej bułki,
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • sól, pieprz.
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie lekko kleista. W tym czasie por pokroić na krążki i smażyć 5 minut na połowie oliwy. Odsączyć kaszę i przełożyć do miski. Dodać posiekane orzechy, jajka, resztę oliwy, tartą bułkę, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz i usmażony por. Wszystko dokladniw wymieszać, Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st, C, wierzch powinien się zrumienić. Pasztet wyjąć z formy - odwracając ją do góry dnem - na płaski, podłużny talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz