
- 2 szklanki kaszy gryczanej,
- 1 duży por,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 4 jajka,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 1/2 szklanki tartej bułki,
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 2 łyżki majeranku,
- sól, pieprz.
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie lekko kleista. W tym czasie por pokroić na krążki i smażyć 5 minut na połowie oliwy. Odsączyć kaszę i przełożyć do miski. Dodać posiekane orzechy, jajka, resztę oliwy, tartą bułkę, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz i usmażony por. Wszystko dokladniw wymieszać, Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st, C, wierzch powinien się zrumienić. Pasztet wyjąć z formy - odwracając ją do góry dnem - na płaski, podłużny talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz