Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 12 sierpnia 2014

KURCZAK Z PIECZARKAMI W MLECZNYM GĘSTYM SOSIE

  • 1 duży podwójny filet z kurczaka
  •  500 g pieczarek
  •  1 duża czerwona papryka
  •  500 ml mleka 1,5%
  •  2 ząbki czosnku
  •  3-4 łyżki startego sera Piórko
  •  5 łyżek mąki pszennej razowej Symbio
  •  pęczek świeżej natki pietruszki
  •  czosnek granulowany (opcjonalnie)
  •  1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
Fileta umyłam, pokroiłam na małe cienkie kawałki, doprawiłam solą i pieprzem i odstawiłam na krótką chwilę. 
W garnku teflonowym rozgrzałam olej, delikatnie podsmażyłam przeciśnięty przez praskę czosnek i dodałam kurczaka. 
Całość krótko smażyłam do momentu ścięcia się z wierzchu mięsa. 
Paprykę pokroiłam w cienkie słupki, a pieczarki w ćwiartki- wszystko dodałam do garnka, zalałam 1 szklanką wody, doprawiłam solą i pieprzem i dusiłam po przykryciem przez ok. 10 minut
Do małego słoika wlałam ok. 1/3 mleka i dodałam 5 łyżek mąki.
Słoik zakręciłam i mocno nim przez chwilę potrząsałam, by składniki ładnie się wymieszały. Zawiesinę przelałam do pozostałego mleka, dodałam starty na drobnych oczkach ser i wszystko dokładnie wymieszałam.
Mleko z serem dolałam do duszącego się kurczaka, doprowadziłam do wrzenia cały czas mieszając. Całość gotowałam jeszcze kilka minut na małym ogniu, by sos dobrze zgęstniał, a mąka "się przegryzła". 
Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, dodałam jeszcze posiekaną natkę pietruszki i granulowany czosnek,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz