Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 12 sierpnia 2014

ZUPA CEBULOWA


  • 5 cebul
  • 2 łyżki masła
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek tartego sera żółtego
  • lane ciasto lub grzanki

Pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę duszę na maśle tak długo, aż będzie się rozpadać (można też użyć blendera do całkowitego rozbicia jej). 
Zasypuję łyżeczka mąki i duszę jeszcze minutkę. 
Podlewam bulionem i gotuję ok. 15 minut. 
Solę i pieprzę do smaku. I zupa w zasadzie jest gotowa. 
Podawać z lanym ciastem lub z grzankami. 
Już na talerzu dodaję łyżkę startego żółtego sera i posypuję świeżo mielonym czerwonym pieprzem. Super prosta zupa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz