Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 19 sierpnia 2014

LIKIER HERBACIANY

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej /użyłam Earl Grey’a/
  • 600 ml wrzącej wody
  • 1 szklanka koniaku lub brandy
  • 1 laska wanilii
Zagotowujemy wodę z cukrem. 
Gotujemy 2 minuty na dużym ogniu, odstawiamy do ostudzenia.
Do dzbanka wsypujemy herbatę i zalewamy ją 600ml wrzątku.
Zaparzamy 3 minuty, potem cedzimy przez gęste sitko wyłożone gazą lub ręcznikiem papierowym i mieszamy z syropem oraz koniakiem.
Likier przelewamy do karafki, wkładamy rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii,
zamykamy i odstawiamy na co najmniej tydzień w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz