Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 19 sierpnia 2014

CHILLI CON CARNE Z CZEKOLADĄ


  • 900 gram mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka fasoli
  • papryczka chili
  • puszka pomidorów krojonych
  • przecier pomidorowy (ok. 5 łyżeczek)
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 4 łyżeczki kuminu 
  • 2 łyżeczki pieprz+cayenne
  • 2 łyżeczki chili
  • pieprz
  • sól
  • 2 kostki ciemnej czekolady
  • oliwa

Na początku marynuję mięso w porządnej szczypcie soli i pieprzu, dwóch łyżeczkach kuminu, 1 łyżeczce pieprzu cayenne i chilli. 
Usmażyć mięso i przełożyć do garnka. 
Zeszklić cebulę na patelni, dopiero później czosnek i papryczkę chilli. 
Zalać pomidorkami, dodać przecier pomidorowy i wlać 500 ml wody chwilkę przesmażyć i wrzucić do mięsa. 
Jeśli w waszej potrawie brakuje wody możecie śmiało jej dodać. 
Na końcu dodać resztę przypraw czyli 2 łyżeczki kuminu, łyżeczkę pieprzu cayenne i chilli oraz kolendrę. 
A także doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Gotuj przez 10 min, po tym czasie dodaj fasolkę i gotuj przez ok 5 min kiedy zmięknie fasolka. 
Na samym końcu dodaję 2 kostki ciemnej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz