- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 2-3 łyżki soku z cytryny (lub zimnej wody)
- 500 g słodzonego, skondensowanego mleka w puszce
- 2 duże żółtka
- skórka starta z dużej cytryny (najlepiej ekologicznej)
- 125 ml soku z cytryny
- skórka z dużej pomarańczy
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować dysk, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 15-30 min
Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar blaszki, przełożyć na nią ciasto i rozciągnąć tak, by brzegi były ciut wyższe.
Nakłuć ciasto widelcem w kilkunastu miejscach i piec ok 15 w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Skondensowane mleko miksować dodając kolejno żółtka, sok i skórkę z cytryny .
Całość chwilę miksować.
Wyjąć podpieczony spód ciasta.
Zmniejszyć moc piekarnika do 175°C.
Wylać na nie masę i ponownie umieścić w piekarniku na 15-20 min., do chwili aż masa się zetnie i będzie sprężysta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz