Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

MAZUREK CYTRYNOWY


  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (lub zimnej wody)
Polewa:
  • 500 g słodzonego, skondensowanego mleka w puszce
  • 2 duże żółtka
  • skórka starta z dużej cytryny (najlepiej ekologicznej)
  • 125 ml soku z cytryny
  • skórka z dużej pomarańczy

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować dysk, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 15-30 min
Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar blaszki, przełożyć na nią ciasto i rozciągnąć tak, by brzegi były ciut wyższe. 
Nakłuć ciasto widelcem w kilkunastu miejscach i piec ok 15 w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Skondensowane mleko miksować dodając kolejno żółtka, sok i skórkę z cytryny . 
Całość chwilę miksować.
Wyjąć podpieczony spód ciasta.
Zmniejszyć moc piekarnika do 175°C.
Wylać na nie masę i ponownie umieścić w piekarniku na 15-20 min., do chwili aż masa się zetnie i będzie sprężysta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz