- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka masła do polania
- 500 ml piwa
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier i wlać piwo.
Szybko wyrobić miękkie ciasto i zagniatać 1-2 minuty.
Można oczywiście do ciasta dodać różne dodatki, np. podsmażoną cebulkę, przyprawy itp
Szybko wyrobić miękkie ciasto i zagniatać 1-2 minuty.
Można oczywiście do ciasta dodać różne dodatki, np. podsmażoną cebulkę, przyprawy itp
Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Z wierzchu ciasto posmarowałam rozpuszczonym masłem i wzdłuż ciasta zrobiłam cienkim nożykiem nacięcie
Z wierzchu ciasto posmarowałam rozpuszczonym masłem i wzdłuż ciasta zrobiłam cienkim nożykiem nacięcie
Piekłam 180°C 40-50 min
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i z foremki.
Najlepiej położyć na kratkę z piekarnika, żeby ciasto mogło ,,oddychać" ze wszystkich stron i ostudzić.
Najlepiej położyć na kratkę z piekarnika, żeby ciasto mogło ,,oddychać" ze wszystkich stron i ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz