Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

CHLEB PIWNY



  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka masła do polania
  • 500  ml piwa
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier i wlać piwo. 
Szybko wyrobić miękkie ciasto i zagniatać 1-2 minuty. 
Można oczywiście do ciasta dodać różne dodatki, np. podsmażoną cebulkę, przyprawy itp

Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. 
Z wierzchu ciasto posmarowałam rozpuszczonym masłem  i wzdłuż ciasta zrobiłam cienkim nożykiem nacięcie
Piekłam 180°C 40-50 min
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i z foremki. 
Najlepiej położyć na kratkę z piekarnika, żeby ciasto mogło ,,oddychać" ze wszystkich stron i ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz