- 6 średnich ziemniaków
- 2 jajka
- 10 listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- biały pieprz
- sól
- 1-2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół suszonych (bazylia, tymianek, oregano, papryka, estragon, cząber)
- 2 łyżki startego parmezanu
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Czosnek przecisnąć lub drobno pokroić.
Dodać przyprawy i posolić.
Odczekać chwilę i odlać nadmiar wody.
Czosnek przecisnąć lub drobno pokroić.
Dodać przyprawy i posolić.
Odczekać chwilę i odlać nadmiar wody.
Dodać jajka, ser i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Łyżką nakładać ziemniaki i formować placki.
Piec ok 25 minut, do zezłocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz