Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 28 października 2014

GRZANKI ZE SZPINAKIEM I PARMEZANEM

  • pokrojone białe pieczywo tostowe
  • 50 g masła
  • łyżka oleju do smażenia
  • 80 g posiekanych pieczarek
  • 50 g (świeżego lub mrożonego) szpinaku
  • 80 g startego miękkiego żółtego sera, np. goudy
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. 
Z kromek pieczywa tostowego odcinamy skórkę i rozwałkowujemy je jak najcieniej. 
Smarujemy masłem i delikatnie wykładamy nimi małe foremki. 
Pieczemy 10 minut, aż się lekko przyrumienią. 
Na oleju smażymy pieczarki (3 minuty), dodajemy szpinak, smażymy kolejne 2 minuty. 
Do przestudzonej masy dodajemy ser i żółtko, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy sztywną pianę z białka. 
Wypełniamy grzanki masą, posypujemy je parmezanem i zapiekamy jeszcze 8-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz