- pokrojone białe pieczywo tostowe
- 50 g masła
- łyżka oleju do smażenia
- 80 g posiekanych pieczarek
- 50 g (świeżego lub mrożonego) szpinaku
- 80 g startego miękkiego żółtego sera, np. goudy
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
Z kromek pieczywa tostowego odcinamy skórkę i rozwałkowujemy je jak najcieniej.
Smarujemy masłem i delikatnie wykładamy nimi małe foremki.
Pieczemy 10 minut, aż się lekko przyrumienią.
Na oleju smażymy pieczarki (3 minuty), dodajemy szpinak, smażymy kolejne 2 minuty.
Do przestudzonej masy dodajemy ser i żółtko, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy sztywną pianę z białka.
Wypełniamy grzanki masą, posypujemy je parmezanem i zapiekamy jeszcze 8-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz