- 3-4 filety ze śledzia
- 3 nieduże ziemniaki
- 250g gotowanych, startych buraczków
- 1 cebula
- 1 gruszka
- natka pietruszki
- 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- szczypta soli
Następnie pokrój ja na drobne kawałki i ugotuj, dodamy je do sałatki dopiero wtedy, gdy przestygną . Cebulę posiekaj na drobne kawałeczki i połowę z niej wymieszaj z buraczkami dodając również do całości łyżkę oliwy z oliwek oraz szczyptę soli i pieprz według uznania.
Dodaj również posiekaną pietruszkę dla smaku.Śledzie należy pokroić na wąskie paseczki.
Gruszkę, natomiast, pokrój w drobną kosteczkę. W małej miseczce przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z łyżką majonezu oraz pieprzem (według uznania). Kiedy ziemniaki przestygną, mieszamy je wraz ze śledziem, gruszką, posiekaną cebulą i pietruszką oraz z przygotowanym przez nas sosem.Ja jednak układam je pasami, na przemian, na dużym płaskim talerzu. Na koniec dekoruję pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz