Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 16 października 2014

MARCHEWKI GRILLOWANE Z MIGDAŁAMI I PARMEZANEM

  • 5 młodych marchewek
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1,5 łyżki zmielonych płatków migdałów
  • oliwa
Marchewki umyć i wyszorować, ewentualnie delikatnie oskrobać. 
Odciąć czubki. Ale koniecznie zostawić ogonki z kawałkiem natki. 
To nie tylko dekoracja, ale też duże ułatwienie przy grillowaniu. 
Na talerzu dokładnie wymieszać parmezan z migdałami. 
Jajko rozbełtać widelce w misce. 
Zamoczyć w jajku marchewki i obtoczyć w panierce.
Możemy przygotować marchewki na grillu, po prostu układając je na rożnie i co minutę obracając, tak żeby zarumieniły się z każdej strony. 
Można je równie dobrze przygotować używając patelni grillowej, które trzeba posmarować oliwą, ale minimalnie, tak by tylko natłuścić powierzchnię. 
Rozgrzać patelnię i smażyć marchewki odwracając za ogonki, żeby smażyły się z każdej strony przez około minutę. 
Gotowe marchewki zdjąć z grilla lub patelni i podawać na ciepło lub ostudzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz