- 5 młodych marchewek
- 1 jajko
- 1,5 łyżki świeżo startego parmezanu
- 1,5 łyżki zmielonych płatków migdałów
- oliwa
Marchewki umyć i wyszorować, ewentualnie delikatnie oskrobać.
Odciąć czubki. Ale koniecznie zostawić ogonki z kawałkiem natki.
To nie tylko dekoracja, ale też duże ułatwienie przy grillowaniu.
Na talerzu dokładnie wymieszać parmezan z migdałami.
Jajko rozbełtać widelce w misce.
Zamoczyć w jajku marchewki i obtoczyć w panierce.
Odciąć czubki. Ale koniecznie zostawić ogonki z kawałkiem natki.
To nie tylko dekoracja, ale też duże ułatwienie przy grillowaniu.
Na talerzu dokładnie wymieszać parmezan z migdałami.
Jajko rozbełtać widelce w misce.
Zamoczyć w jajku marchewki i obtoczyć w panierce.
Możemy przygotować marchewki na grillu, po prostu układając je na rożnie i co minutę obracając, tak żeby zarumieniły się z każdej strony.
Można je równie dobrze przygotować używając patelni grillowej, które trzeba posmarować oliwą, ale minimalnie, tak by tylko natłuścić powierzchnię.
Rozgrzać patelnię i smażyć marchewki odwracając za ogonki, żeby smażyły się z każdej strony przez około minutę.
Gotowe marchewki zdjąć z grilla lub patelni i podawać na ciepło lub ostudzone.
Można je równie dobrze przygotować używając patelni grillowej, które trzeba posmarować oliwą, ale minimalnie, tak by tylko natłuścić powierzchnię.
Rozgrzać patelnię i smażyć marchewki odwracając za ogonki, żeby smażyły się z każdej strony przez około minutę.
Gotowe marchewki zdjąć z grilla lub patelni i podawać na ciepło lub ostudzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz