- 300 g kaszki kukurydzianej
- 1 l wywaru warzywnego lub wody
- 50 g startego parmezanu
- 5 pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 150 g mozzarelli
- 4-6 łyżek pesto z bazylii
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
Kaszkę mieszamy z połową zimnego wywaru lub wody, drugą połowę zagotowujemy.
Gdy zawrze, stopniowo dodajemy namoczoną kaszkę.
Cały czas mieszamy, aż płyn zostanie wchłonięty, a kasza zacznie odstawać od naczynia. Zdejmujemy garnek z ognia.
Dodajemy starty parmezan.
Tak przygotowaną polentę przekładamy do okrągłej foremki o średnicy 30 cm.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Pieczarki i cebulę kroimy na cienkie plasterki.
Na łyżce oliwy obsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość dusimy około 10 minut.
Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki.
Pomidory koktajlowe na połówki.
Gdy polenta ostygnie, smarujemy ją łyżką oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut, tak by na wierzchu zrobiła się skorupka.
Po wyjęciu z pieca placek smarujemy pesto.
Na wierzchu układamy grzyby, ser i pomidorki.
Zapiekamy 10-15 minut, aż ser się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz