Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 16 października 2014

PIZZA NA SPODZIE Z POLENTY



  • 300 g kaszki kukurydzianej
  • 1 l wywaru warzywnego lub wody
  • 50 g startego parmezanu
  • 5 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g mozzarelli
  • 4-6 łyżek pesto z bazylii
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
Robimy polentę: 
Kaszkę mieszamy z połową zimnego wywaru lub wody, drugą połowę zagotowujemy. 
Gdy zawrze, stopniowo dodajemy namoczoną kaszkę. 
Cały czas mieszamy, aż płyn zostanie wchłonięty, a kasza zacznie odstawać od naczynia. Zdejmujemy garnek z ognia. 
Dodajemy starty parmezan. 
Tak przygotowaną polentę przekładamy do okrągłej foremki o średnicy 30 cm. 
Odstawiamy do ostygnięcia.
Pieczarki i cebulę kroimy na cienkie plasterki. 
Na łyżce oliwy obsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 
Całość dusimy około 10 minut. 
Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. 
Pomidory koktajlowe na połówki. 
Gdy polenta ostygnie, smarujemy ją łyżką oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut, tak by na wierzchu zrobiła się skorupka. 
Po wyjęciu z pieca placek smarujemy pesto. 
Na wierzchu układamy grzyby, ser i pomidorki. 
Zapiekamy 10-15 minut, aż ser się rozpuści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz