Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 13 października 2014

RYBA W SOLI

  • 2 pstrągi w całości
  • 1 cytryna
  • pęczek koperku
  • 1 kg soli morskiej (ew. jodowanej)
  • pieprz
  • 1 białko
Zaczynamy od zamarynowania pstrąga. 
W moździerzu ugniatamy ze sobą posiekany drobno koperek, sok z połowy cytryny oraz sporo pieprzu. 
Ta sporządzoną masą smarujemy wnętrze oczyszczonej ryby.
Na blasze umieszczamy pergamin, na którym będziemy zapiekać rybę. 
W misce mieszamy 1 kg soli ze skórką z całej cytryny oraz lekko podbitym białkiem kurzym. Wszystko wyrabiamy rękoma międzyczasie podlewając sól wodą, do momentu uzyskania konsystencji żwirku na plaży. 
Na pergaminie układamy 1 cm warstwę soli wielkości powierzchni ryb. 
Na tą warstwę wędrują nasze zamarynowane pstrągi. 
Wierzch ryby przykrywamy pozostałą solą, również 1 cm warstwa. 
Jeśli zabraknie nam soli, możemy pominąć przykrycie głowy i ogona. 
Białko w soli spowoduje, że skorupka będzie łatwiej odchodzić od ryby w jednym kawałku.

Proporcje ryby do soli: na 1 kg ryb szykujemy 1,5 kg soli. 
Moje ryby ważyły ok. 600 g więc użyłam 1 kg soli.

Naszą rybę w soli zapiekamy ok. 20-40 minut. Moje pstrągi (600g) piekły się 30 minut. 
Jak sprawdzić czy ryba jest już gotowa? 
W najgrubszym miejscu nakłuwamy sól nożem i trzymamy go ok. 40 sekund. 
Jeśli po wyjęciu nóż jest ciepły - ryba jest już gotowa. 
Następnie ostrożnie uderzamy nożem w boki panierki solnej i otwieramy kopułę. 
Po zdjęciu skóry można delektować się pysznym wnętrzem ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz