- 3 arkusze kruchego ciasta
- 2 białka
- 100 g cukru
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Wysmarować foremki masłem (np. foremki na babeczki lub muffinki).
Rozwinąć ciasto i wykroić kółeczka, 6 – 7 cm.
Przełozyć do foremek, włożyć do piekarnika i piec przez około 12 minut lub aż ciasteczka zaczną się rumienić.
Wyjać upieczone ciasteczka, nie wyłączając piekarnika.
Krem limonkowy
Rozdzielić jajka.
W rondelku nagrzać 180 ml wody z cukrem, maizeną i wyciśniętym sokiem z limonek.
Cały czas mieszając zagotować.
Zagęścić i zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać.
Następnie dodać żółtka oraz wymieszać.
Bezy
Do misy wlać białka i ubić mikserem na pianę, niekoniecznie sztywną.
Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując.
Na koniec piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
Wykończenie
Ciasteczka ułożyć na większej blasze do pieczenia, do każdego wlać krem limonkowy i nałożyć po łyżce bezowej pianki.
Wsunąć do piekarnika i piec przez 7 minut lub aż pianka zacznie się rumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz