Łączna liczba wyświetleń

środa, 19 listopada 2014

CIASTECZKA MERINGUE

Ciasteczka
  • 3 arkusze kruchego ciasta
Krem limonkowy
  • 100 g cukru
  • 30 g  mąki kukurydzianej (maizena)
  • 2 limonki
  • 30 g masła
  • 2 żółtka
Bezy
  • 2 białka
  • 100 g cukru
Ciasteczka
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Wysmarować foremki masłem (np. foremki na babeczki lub muffinki). 
Rozwinąć ciasto i wykroić kółeczka, 6 – 7 cm.
Przełozyć do foremek, włożyć do piekarnika i piec przez około 12 minut lub aż  ciasteczka zaczną się rumienić. 
Wyjać upieczone ciasteczka, nie wyłączając piekarnika.

 Krem limonkowy

Rozdzielić jajka.
W rondelku nagrzać 180 ml wody z cukrem, maizeną i wyciśniętym sokiem z limonek.
Cały czas mieszając zagotować. 
Zagęścić i zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać. 
Następnie dodać żółtka oraz wymieszać.

 Bezy

Do misy wlać białka i ubić mikserem na pianę, niekoniecznie sztywną. 
Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. 
Na koniec piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.

 Wykończenie

Ciasteczka ułożyć na większej blasze do pieczenia, do każdego wlać krem limonkowy i nałożyć po łyżce bezowej pianki. 
Wsunąć do piekarnika i piec przez 7 minut lub aż pianka zacznie się rumienić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz